MR v grafických předmětech Ostrava 2019

Ve dnech 14. a 15. května 2019 se na naši školu sjeli nejlepší písaři z celé České republiky (Soutěžící byli na mistrovství nominováni na základě úspěchu v krajských soutěžích), aby se spolu utkali ve 4 disciplínách: psaní na klávesnici, korektura textu, Wordprocessing a záznam mluveného slova.

Celá soutěž je tedy spojena s dovedností rychle a přesně ovládat klávesnici počítače. Psaní na klávesnici spočívá v rychlosti opisu z papírové předlohy po dobu 10 minut (za chybu se sráží 50 úhozů). V Korektuře textu se soutěžící musí velice rychle pohybovat v zadaném textu a opravit v něm chyby vyznačené v papírové předloze. Velmi zajímavý je Wordprocessing, který v sobě spojuje část formátování textu dle zadání a také část zpracování hromadné korespondence. A velmi těžká disciplína je ZMS, protože soutěžící opisují text, který pouze slyší.

Celkem přijelo 57 studentů středních škol ze všech krajů ČR, doprovázelo je 30 pedagogů. MR probíhalo pod záštitou náměstka primátora Mgr. Stanislava Folwarczného, který také soutěž na slavnostním setkání v úterý zahájil.

V úterý proběhly první dvě disciplíny – WP a ZMS, protože výsledné práce se opravují ručně. Ve středu dopoledne pak Psaní a Korektura. Nejvíce soutěžících bylo v disciplíně Psaní – 27, nejméně v ZMS – 8. Celá soutěž probíhala pod dohledem vedoucího Státního těsnopisného ústavu Mgr. Víta Valeše a 7násobné mistryně světa v psaní na klávesnici paní Heleny Zaviačičové.

Součástí MR nebylo jen samotné soutěžení, ale připravili jsme si pro účastníky i doprovodný program spojený s poznáváním našeho města a regionu. V úterý navštívili Hornický park Landek, ve středu si prohlédli centrum města, radnici a i přes deštivé počasí se rozhlédli do okolí z věže radnice.

Slavnostního vyhlášení výsledků se ve středu odpoledne zúčastnil také starosta obvodu Mariánské Hory a Hulváky Mgr. Patrik Hujdus. Z jeho rukou a z rukou ředitelky školy Ing. Evy Kazdové pak vítězové obdrželi poháry, medaile, diplomy a hodnotné ceny.

Nejúspěšnějším soutěžícím byl Jonáš Vala z Gymnázia Rožnov pod Radhoštěm, který soutěžil ve všech disciplínách a v každé se umístil mezi třemi nejlepšími. Jeho rychlost v opisu je 576 čistých úhozů za minutu – tzn., že během minuty napíše skoro 600 znaků. To je opravdu téměř nepředstavitelné.

Z našeho kraje byl nejlepší Daniel Ondrašík z OA Opava, který píše rychlostí 483 čistých úhozů za minutu a obsadil tak 2. místo v kategorii Psaní na klávesnici.

Všichni vítězové budou reprezentovat Českou republiku na blížícím se Mistrovství světa, které letos proběhne v Itálii.

Věříme, že se všem u nás v Ostravě líbilo, že si na pobyt v našem městě odvezli ty nejlepší vzpomínky. Všem vítězům ještě jednou blahopřejeme a držíme palce na Mistrovství světa i v dalším soutěžení.

Naše poděkování patří také Krajskému úřadu MS kraje, který podpořil naše mistrovství finanční dotací.

Ing. Jana Prokopová

Výsledková listina
Reportáž TV Polar

Foto: Martin Glac

Zaujal tě článek? Sdílej.

Související články